Skip to main content

Over ons

Zelfverzekerd. Bevlogen. Betrouwbaar. Gedisciplineerd.

Wie we zijn

Bij AEB werken ruim 400 mensen dagelijks aan een schone samenleving. Zij doen dit in een inspirerende en veilige werkomgeving. We werken samen volgens de kernwaarden: betrouwbaar, bevlogen, behulpzaam, zelfverzekerd en gedisciplineerd.

Wanneer je bij AEB werkt, draag je bij aan een wereld die duurzamer is. We streven ernaar minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen en meer grondstoffen te hergebruiken.

Bij AEB is iedereen gelijk. We verwelkomen diversiteit en maken geen onderscheid op basis van godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, huidskleur, leeftijd, geslacht of seksuele voorkeur. Samen dragen we bij aan een inclusieve en dynamische omgeving waar elke stem telt voor ons gezamenlijk succes.

Waar we trots op zijn

Bij AEB Amsterdam zijn we trots op onze geavanceerde afvalenergiecentrales die duurzame oplossingen bieden voor afvalverwerking. Ontdek onze innovatieve installaties op de interactieve kaart hieronder en leer meer over hoe we bijdragen aan een circulaire economie.

Afval Energie Centrale

Sinds 1993 verwerkt de afdeling Energie uit Afval (EuA) afval en levert energie met zes verbrandingslijnen, waarvan vier bij Afval Energie Centrale (AEC). Uit een ton afval halen we ongeveer 628 kWh elektriciteit en 208 kWh warmte.

Benieuwd naar de vacatures op deze plek?

Bekijk de vacatures

Hoog Rendement Centrale

In 2007 zijn er twee extra verbrandingslijnen in gebruik genomen op de afdeling Energie uit Afval (EuA), via de modernere Hoog Rendement Centrale (HRC). Ook hiermee proberen we om efficiënt en duurzaam afval te verwerken en energie (elektriciteit en stadswarmte) te leveren.

Benieuwd naar de vacatures op deze plek?

Bekijk de vacatures

Hoofdkantoor

Op het hoofdkantoor werken zo een 150 mensen aan het dagelijks reilen en zeilen van AEB. Denk aan de afdelingen Marketing, Communicatie, Inkoop, Sales, ICT, Administratie, Facilities, etc.

Benieuwd naar de vacatures op deze plek?

Bekijk de vacatures

Weegbrug

Op de Weegbrug worden alle in- en uitgaande (goederen)stromen gewogen en administratief verwerkt, inclusief al het andere wat ons terrein opkomt of afgaat.

Benieuwd naar de vacatures op deze plek?

Bekijk de vacatures

Scheidingsinstallatie

AEB's Scheidingsinstallatie filtert waardevolle stoffen zoals metalen, plastics en papier uit huisvuil, bevorderend voor een circulaire samenleving. De reststroom wordt benut voor energieopwekking.

Benieuwd naar de vacatures op deze plek?

Bekijk de vacatures

Bio-energiecentrale (BEC)

De Bio-energiecentrale zet per jaar tot 100.000 ton laagwaardig snoei- en afvalhout om naar duurzame energie voor Amsterdam. Het gaat om hout dat niet geschikt is voor hoogwaardige toepassing zoals papierproductie of houtverwerking. De BEC levert warmte aan het stadswarmtenetwerk van Amsterdam.

Benieuwd naar de vacatures op deze plek?

Bekijk de vacatures

Onze afdelingen

Bij AEB ben je welkom met jouw talenten! Of je nu dol bent op techniek, administratie, of in de weer bent met processen, we hebben allerlei uitdagende banen op verschillende niveaus. Soms vragen we om specifieke kennis of moet je eerst een opleiding volgen. Maar geen zorgen, we hebben plek voor allerlei talenten!

Energie uit Afval
Scheidingsinstallatie
Maintenance
Bedrijfsvoering
Safety & Health, Environment & Quality
Sourcing, Logistics & Fuel Planning
New Energy Services
Biomassa Energie Centrale

Onze tijdlijn

2030

Sorteercapaciteit

Deze is tegen 2030 uitgebreid met 650 kton. Daarnaast hebben we een ander hoofddoel bereikt: de R1-status van de afvalverwerkingsinstallatie boven de 1!

2028

Project CO2-afvang (Aurora)

Beginnen met de CO2-afvang. De schoorstenen van de HRC maar ook alle rookgaskanalen van de AEC zijn vanaf nu aangesloten op de CO2-afvanginstallatie

2024

Meer grondstoffen uit afval

Sorteercapaciteit scheidingsinstallatie verhoogt naar 350 kton en sorteren organische natte fractie ook mogelijk

2017

Scheidingsinstallatie

Bouw van moderne scheidingsinstallatie om grondstoffen zoals metalen, plastics en papier uit huisvuil te filteren.

2014

Verzelfstandiging AEB

Op 1 januari 2014 is het Afval Energie Bedrijf verzelfstandigd met de gemeente Amsterdam als enige aandeelhouder. De organisatie gaat vanaf die datum verder als AEB Amsterdam.

2007

Hoogrendement Centrale

Oplevering van een vierde generatie Afvalverbrandingsinstallatie: de Hoogrendement (HR) Centrale. Deze HR Centrale is gebouwd met de nieuwste technologie, inclusief een aantal eigen innovaties die voortkwamen uit de bestaande Afvalenergiecentrale.

1993

Afvalenergiecentrale in Westpoort

Voltooiing derde generatie Afvalverbrandingsinstallatie in Amsterdam-Westpoort: de Afvalenergiecentrale (AEC). Qua capaciteit, techniek en milieuvriendelijkheid een enorme stap voorwaarts. Het was de eerste installatie die aan de nieuw gestelde emissie-eisen voldeed door doeltreffend af te rekenen met de uitstoot van dioxines en andere schadelijke stoffen.

1969

Afvalenergiecentrale in Noord

De oude vuilverbranding werd gesloopt en de Afvalverwerkingsinstallatie Noord was in 1969 een feit. Deze installatie was tweemaal groter en was veel efficiënter en milieubewuster. De uitgestoten rookgassen werden voor het eerst gereinigd met een elektrofilter.

1913

Van stort naar verbranding

In dit jaar kwam de bouw van de ‘vuilverbranding’ in Amsterdam-Noord tot stand. In 1918 werden de ovens voor het eerst opgestookt. Grote hoeveelheden afval werden in schuiten via de grachten aangevoerd en vervolgens in de acht ovens verbrand.

Bekijk meer