Sinds 1993 verwerkt de afdeling Energie uit Afval (EuA) afval en levert energie met zes verbrandingslijnen, waarvan vier bij Afval Energie Centrale (AEC). Uit een ton afval halen we ongeveer 628 kWh elektriciteit en 208 kWh warmte.
In 2007 zijn er twee extra verbrandingslijnen in gebruik genomen op de afdeling Energie uit Afval (EuA), via de modernere Hoog Rendement Centrale (HRC). Ook hiermee proberen we om efficiënt en duurzaam afval te verwerken en energie (elektriciteit en stadswarmte) te leveren.
Op het hoofdkantoor werken zo een 150 mensen aan het dagelijks reilen en zeilen van AEB. Denk aan de afdelingen Marketing, Communicatie, Inkoop, Sales, ICT, Administratie, Facilities, etc.
Op de Weegbrug worden alle in- en uitgaande (goederen)stromen gewogen en administratief verwerkt, inclusief al het andere wat ons terrein opkomt of afgaat.
AEB's Scheidingsinstallatie filtert waardevolle stoffen zoals metalen, plastics en papier uit huisvuil, bevorderend voor een circulaire samenleving. De reststroom wordt benut voor energieopwekking.
De Bio-energiecentrale zet per jaar tot 100.000 ton laagwaardig snoei- en afvalhout om naar duurzame energie voor Amsterdam. Het gaat om hout dat niet geschikt is voor hoogwaardige toepassing zoals papierproductie of houtverwerking. De BEC levert warmte aan het stadswarmtenetwerk van Amsterdam.
Een groot deel van het afval dat normaal gesproken naar de verbranding van AEB wordt gebracht, gaat tijdelijk eerst naar de Hemweg. Op deze locatie wordt het afval geïnspecteerd op lachgascilinders en zullen aangetroffen lachgascilinders worden verwijderd.
Op de Weegbrug worden alle in- en uitgaande (goederen)stromen gewogen en administratief verwerkt, inclusief al het andere wat ons terrein opkomt of afgaat.